Zupa krem z dyni piżmowej i pieczonej czerwonej papryki
Brak Ci pomysłu na dobry i pożywny obiad?
Wypróbuj wyśmienity i rozgrzewający przepis na krem z dyni i papryki
Poniższy przepis przedstawia porcję dla 3-4 osób, a składniki, które będziesz potrzebować to:
- 2 łyżeczki masła;
- 2 kostki rosołowe;
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 duża cebula, kawałek pora i selera, 1 pietruszka);
- dynia piżmowa (średniej wielkości);
- 3 duże czerwone papryki;
- śmietanka lub mleczko kokosowe ( w zależności od upodobań);
- kilka liści laurowych;
- 4-5 kuleczek ziela angielskiego;
- pestki dyni do udekorowania kremu.
Sposób przygotowania zupy krem z dyni
Na początek obieramy dynię ze skóry i wybieramy z niej nasiona. Miąższ możemy pokroić na nieduże kawałki. Papryki przekrawamy na połówki usuwając zieloną łodyżkę i nasiona. Razem z dynią wkładamy paprykę na tacce posmarowaną wcześniej oliwą z oliwek do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ). Warzywa pieczemy do momentu kiedy skórka papryki zacznie brązowieć , a dynia będzie odpowiednio miękka ( ok.45-50 min.)
W garnku przygotowujemy bazę do naszego kremu czyli bulion. Pokrojone warzywa zalewamy odpowiednią ilością wody, dodając 2 łyżeczki masła, kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
Kiedy warzywa się upieką, spróbujmy ściągnąć skórkę z papryki, która powinna sama odchodzić. Dynię i paprykę przerzucamy do bulionu i gotujemy przez kilka minut razem z innymi warzywami.
Po tych czynnościach całość zostawiamy do ostygnięcia. Wtedy dopiero możemy przystąpić do zmiksowania znajdujących się w bulionie wszystkich składników. W ten sposób otrzymamy pyszny krem, do którego możemy dodać pestki dyni i śmietankę lub mleczko kokosowe. Ten krem jest naprawdę pyszny, rozgrzewający i świetnie sprawdzi się w czasie zimnych, mroźnych dni.
Jeśli wykorzystasz nasz przepis na tak pyszny obiad, to może zainteresują Cię też nasze pomysły na deser, które zamieszczamy na portalu www.slodkosci.pl – zapraszamy.
Smacznego!