Włoskie niebo w gębie!
Kuchnia włoska na ogół kojarzy się z wybitną pizzą, której nie uświadczymy w żadnym innym zakątku świata lub makaronem, który tylko we Włoszech smakuje tak dobrze. Byłoby jednak niesprawiedliwym oceniać kulinarną stronę tego niezwykłego państwa tylko pod kątem dwóch potraw, z których faktycznie zasłynęły. Kuchnia włoska ma o wiele więcej do zaoferowania i warto wiedzieć, czego próbować, zwiedzając to cudowne miejsce.
Nie sposób pominąć Saltimbocci, potrawy, która nie zdobyła światowej sławy, choć należy do tradycyjnej kuchni i z pewnością zachwyci entuzjastów mięsnych dań. Saltimbocca to cielęce eskalopki, które przygotowuje się z niezbyt grubego plastra mięsa oraz szynki. Niewielkie roladki owija się świeżymi liśćmi szałwii, a następnie podsmaża na patelni, na której nie może oczywiście zabraknąć białego wina. To niezwykle aromatyczne i pyszne danie ogromną popularność zdobyło zwłaszcza w Rzymie, choć obecnie można się nim delektować w różnych zakątkach państwa i zdecydowanie warto!
Sycylia leży na południu Włoch i to właśnie stamtąd pochodzi Caponata, czyli coś na wzór gulaszu, choć tym razem również dla podniebień nieakceptujących miejsca. Caponata to warzywny gulasz bazujący na bakłażanie, który kroi się w niewielkie kawałki. To główna baza, do której na ogół dodaje się seler naciowy oraz mieszankę rozmaitych warzyw. W zależności od miejsca, można spotkać Capaty z dodatkiem karczochów, ale także tych przygotowywanych w wersji na ostro. To popularne danie zwłaszcza na południu kraju, gdzie będzie można również spotkać wersje z dodatkiem ryby, a nawet ośmiornicy.