Tofu – co warto wiedzieć na jego temat?

Tofu to jeden z głównych składników diety wegetariańskiej, z którego można przygotować wiele wspaniałych potraw.

Co warto i trzeba wiedzieć o tofu?

Tofu, często określane mianem twarogu sojowego, powstaje z mleka sojowego. Jest to produkt o ogromnej wartości odżywczej, który może stać się wartościowym dodatkiem do wielu potraw. Wiadomo, że tofu to bardzo dobre źródło białka i wapnia, nie brak tu również selenu oraz kwasu foliowego. Spora wartość odżywcza jest wielkim walorem tofu, choć o jego popularności zadecydował też fakt, iż z serka sojowego można korzystać na wiele sposobów. W swej naturalnej wersji, tofu jest produktem bezsmakowym, zatem każdy z nas może nadać mu taki smak, jaki uzna za najlepszy w danym przypadku.

Jeśli tofu ma stać się dodatkiem do deserów, możemy je marynować w soku owocowym, jeśli ma stać się dodatkiem do gulaszu, możemy przygotować marynatę z sosu sojowego lub wywaru grzybowego

Wiele odmian tofu możemy też znaleźć na sklepowych półkach. Obok tego naturalnego, często pojawia się tofu z dodatkiem ziół lub tofu marynowane. Wielką popularnością cieszy się też tofu wędzone, z powodzeniem wykorzystywane jako składnik zapiekanek oraz pożywnych zup.

Przepisy na dania z tofu mogą zaskoczyć nas swym bogactwem oraz różnorodnością, a samo tofu może okazać się roślinną alternatywą dla wielu produktów pochodzenia zwierzęcego. Ten sojowy przysmak często jest wykorzystywany jako zamiennik jajek, a przyrządzona z niego tofucznica może zachwycać swym smakiem. Tofu może pojawić się jako zamiennik sera w popularnych wypiekach oraz na pizzy, na której świetnie sprawdza się w duecie z płatkami drożdżowymi. Marynowane lub wędzone tofu może się z kolei okazać świetnym dodatkiem do takich przysmaków, jak gulasz.

Sposobów wykorzystania tofu w zdrowej diecie jest wiele, zatem każdy z nas bez problemu znajdzie dla siebie wiele możliwości. Inspiracje dotyczące zdrowych diet znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl/.