Soja – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie i produkty sojowe
Jest jednym z ważniejszych składników diety wegańskiej i wegetariańskiej, stanowi też ciekawy dodatek dla tych, którzy chcą urozmaicić swą dietę mięsną.
Soja to wartościowy produkt, z którego można wyczarować wiele wspaniałych dań, a liczne przepisy na takie dania ułatwiają nam wykorzystywanie tej rośliny w swej kuchni. A w jaki sposób soja wpływa na ogólny stan naszego zdrowia? Co mogą osiągnąć te osoby, które po ziarna soi będą sięgały regularnie?
Jaki wpływ na zdrowie ma soja?
Soja jest rewelacyjnym źródłem białka, dzięki czemu zajęła tak ważne miejsce w diecie roślinnej, na tym jednak jej wartość odżywcza się nie kończy. W ziarnach soi można znaleźć sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, dzięki któremu można wspierać swój układ pokarmowy.
Soja – to warto wiedzieć
Soja może nam też dostarczyć sporo cennego dla serca potasu, nie brak w niej też lecytyny, dzięki której można się chronić przed miażdżycą oraz problemami związanymi ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. Po ziarna soi warto też sięgać ze względu na witaminy z grupy B oraz witaminę e, która pojawia się tu w większych ilościach. Soja może odegrać też bardzo ważną rolę w diecie wielu kobiet, szczególnie tych w okresie menopauzy. Dla nich ziarna soi będą przede wszystkim wspaniałym źródłem fitoestrogenów, dzięki którym można łagodzić takie dolegliwości, jak uderzenia gorąca czy problemy z zimnymi potami.
Inne produkty sojowe które warto znać
Mleko sojowe lub tofu czy sos sojowy to interesujące produkty sojowe które warto włączyć do zdrowej diety – poznaj najpopularniejszy sojowy produkty tutaj: wszystko co musisz wiedzieć o tofu.
A jak można włączyć soję do swej diety? Wielką popularnością cieszą się kotlety sojowe oraz liczne produkty powstające dzięki soi. Wspomniane wcześniej tofu, tempeh, sos sojowy i mleko sojowe – oto wybrane produkty, dzięki którym nasza dieta może się stać nie tylko zdrowsza, ale i ciekawsza.