Na czym polega dieta norweska?
Dieta norweska należy do najbardziej rygorystycznych diet. Trwa 14 dni podczas których trzeba jeść dokładnie to co przewiduje jadłospis. Jest niezwykle wymagająca, ale daje też wspaniałe efekty – w ciągu 14 dni można zgubić 10 kilogramów, a nawet więcej.
Norweska dieta dla ludzi z największą silną wolą
Trzeba jednak zaznaczyć, że dieta jest monotonna i nie należy do najzdrowszych. Opiera się głównie na dwóch produktach, gotowanych jajach oraz grejpfrutach, które można jeść w nieograniczonych ilościach.
Dodatkowo można również spożywać w niewielkich ilościach takie produkty jak: owoce, warzywa na przykład: seler naciowy, marchewki, ogórki, mięso ale tylko grillowanie lub gotowane, ryby, wyłącznie białe sery oraz bardzo niewielkie ilości pieczywa. Jak w większości diet wymagane jest także spożywanie dużej ilości płynów około 2 – 3 litry dziennie w postaci niegazowanej wody mineralnej, herbaty oraz niewielkiej ilości kawy, bez dodatków w postaci cukru, mleka czy śmietanki.
Dieta norweska – 3 posiłki dziennie
Dieta przewiduje 3 posiłki dziennie – śniadanie na które zawsze jemy grejpfruta, 1 lub 2 gotowane jajka oraz herbata lub kawa do picia, II śniadanie i obiad ( nie można jeść kolacji ). Dieta norweska została opracowana przez lekarzy oraz specjalistów do spraw żywienia ze szpitala w Oslo. Jak już wspomniałem jest ona bardzo rygorystyczna i nawet najmniejsze odstępstwo od zasad powoduje, że należy zaczynać całą dietę od początku. Nie jest to z pewnością dieta dla osób, które łatwo się poddają.
Tylko osoby z silną wolą i dużym samozaparciem są wstanie dotrwać do końca i cieszyć się wspaniałymi efektami. Trzeba również zaznaczyć, że po zakończonej kuracji dietetycznej nie powinno się od razu „dopadać” do jedzenia, ponieważ zakończy się to nieprzyjemnym i niepożądanym efektem jojo.
Najlepiej zmienić swoje nawyki żywieniowe i dłużej cieszyć się zgrabniejszą sylwetka. Więcej porad jak wprowadzać zdrowsze nawyki żywieniowe dostępne w serwisie https://www.podwieczorek.pl/.