Kurczak w maśle orzechowym z ryżem i warzywami
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 70 g mleczka kokosowego, 3/4 łyżeczki masła orzechowego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka sosu rybnego, 1/4 łyżeczki kurkumy, niepełna łyżka soku z limonki, 1/2 łyżki syropu klonowego, 100 g fileta z kurczaka, 2 średnie ząbki czosnku, 2 plasterki imbiru, 2 łyżki brązowego ryżu, 110 g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej), kilka różyczek brokuła, sól, 1/2 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczki mielonego kminku, szczypta płatków chili, szczypta mielonej kolendry, 55 ml domowego bulionu drobiowego, gałązka kolendry.
Jak przygotować pysznego kurczaka?
Przygotowanie według przepisu ze strony www.kulinarna.pl – w misce wymieszajmy mleczko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy i rybny, kurkumę, sok z limonki i syrop klonowy. Zmiksujmy. Włóżmy filet, wstawmy do lodówki na pół godziny. Czosnek posiekajmy, imbir zetrzyjmy na tarce. Ryż ugotujmy według przepisu na opakowaniu. Fasolkę i brokuła ugotujmy w osolonej wodzie. Odcedźmy. Na dużej patelni rozgrzejmy oliwę. Włóżmy kurczaka. Smażmy na średnim płomieniu, po 4-5 minut z obu stron. Przełóżmy na talerz i przykryjmy folią, aby nie wystygł. Na patelnię po mięsie dodajmy czosnek, imbir, kminek, płatki chili i kolendrę mieloną. Smażmy 2 minuty czasu. Dodajmy sos po kurczaku, zagotujmy. Wlejmy bulion, gotujmy 5 minut na małym płomieniu, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajmy więcej buliony, jeżeli za rzadki – 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Włóżmy kurczaka, duśmy 2-3 minuty czasu. Podawajmy z ryżem i warzywami, udekorowany kolendrą.