Jak przyrządzić grillowane warzywa?
Grill to prawdziwa uczta dla wielbicieli mięsa – kiełbasek, karkówki czy skrzydełek. Okazuje się jednak, że grill może stać się prawdziwym rajem również dla wegan i wegetarian. Warzywa można bowiem przyrządzić na wiele sposobów, podawać jako przystawkę lub jako danie główne.
Pyszne warzywa z grilla
Grillowane warzywa są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a do tego niskokaloryczne. Pomimo tego, że są grillowane, to świetnie się trawią, a organizm absorbuje z nich sporo witamin – na stronie www.wzdecia.pl sprawdzisz jak trawią się grillowane warzywa. Na grillu można przyrządzać wiele warzyw: cukinię, bakłażana, pomidory, cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę czy szparagi. Zanim ułożymy warzywa na ruszcie, musimy je odpowiednio przygotować. Przede wszystkim należy je dokładnie umyć, a następnie pokroić, np. w plastry, paski lub grubą kostkę. Jest to konieczne, ponieważ jeśli w całości ułożymy warzywa na grillu, szybko się przypalą, a w środku wciąż będą surowe.
Jak grillować warzywa?
Jeśli chodzi o grillowane warzywa, to w całości przygotowujemy tylko szparagi, pieczarki, pomidorki koktajlowe czy kolbę kukurydzy. Gdy nasze warzywa są już umyte i pokrojone, wystarczy je nasmarować oliwą z oliwek i posypać ulubionymi przyprawami, np. tymiankiem, rozmarynem oregano czy wędzoną papryką. Możemy również przygotować marynatę tak jak w przypadku mięs. Wystarczy, że nasze warzywa będą się marynować 20 minut, a od razu nabiorą więcej smaku i zapachu. Należy pamiętać, że warzywa pieką się znacznie szybciej niż mięsa, dlatego należy je ciągle doglądać i przewracać na drugą stronę. Grillowane warzywa możemy podawać z sosami. Do szparagów świetnie pasuje sos sojowy. Możemy również podawać warzywa grillowane z sosem jogurtowym z miętą, jogurtowo-koperkowym czy musztardowo-czosnkowym.