Faszerowane pomidory imieninowe
Gdy przygotowujemy przyjęcie takie jak imieniny, ogromną rolę odgrywają różnego rodzaju przystawki oraz przekąski. Powinny one nie tylko efektownie wyglądać na stole, ale również być smaczne i pożywne.
Często wykorzystuje się rozmaite warzywa, których środek można wydrążyć i napełnić apetycznym farszem. W tej roli świetnie sprawdzą się pomidory, papryka albo cukinia. Faszerowane pomidory możemy podać w dwóch wersjach: na zimno albo na ciepło. W tej drugiej odsłonie są one bardzo sycące i zaspokoją oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości. Jako farsz możemy wykorzystać ulubione składniki, takie jak warzywa, wędliny, boczek czy aromatyczne zioła. Dzięki takim dodatkom stworzymy niezwykłe kompozycje smakowe. Nazwa tej potrawy może być nieco myląca, warto jednak pamiętać, że faszerowane i zapiekane pomidory „imieninowe” sprawdzą się podczas każdego przyjęcia lub uroczystego obiadu. Są również bardzo zdrowe.
Składniki
Do przygotowania czterech porcji pomidorów wykorzystamy: pięć dużych pomidorów, trzy czwarte szklanki soczewicy (czerwonej albo żółtej), małą cebulę, 100 g wędzonego boczku, szklankę rosołu, łyżkę koncentratu pomidorowego, czerwoną paprykę w proszku, cztery jajka, natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
Przygotowanie
Jednego pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z pozostałych ścinamy górę, usuwamy miąższ, który następnie kroimy w kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy. Oba składniki umieszczamy w rondlu i razem dusimy. Dodajemy posiekany miąższ pomidorów, koncentrat pomidorowy, soczewicę, wlewamy rosół i dusimy aż do momentu, w którym soczewica będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Wydrążone pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym. Do każdego wkładamy po trzy-cztery łyżki farszu, na wierzch wbijamy po jajku, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez dwadzieścia pięć minut. Upieczone dekorujemy natką pietruszki i podajemy na stół. Smacznego!
A może gustujesz w daniach z fasoli? Z tym przepisem przyrządzisz najlepszą fasolkę po grecku.