Czym zastąpić mięso i nabiał w diecie wegańskiej?
Zrozumienie, jak zmienić mięso i nabiał w kontekście diety wegańskiej, jest niezbędne, aby uniknąć niedoborów białka, które mogą wpływać na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jeśli dzienne zapotrzebowanie na te składniki odżywcze nie zostanie zaspokojone, masa mięśniowa wkrótce ulegnie zniszczeniu, czemu towarzyszyć będzie utrata siły, która wpłynie na stan zdrowia.
Należy pamiętać, że białka pochodzenia roślinnego są uważane za białka o niskiej wartości biologicznej, tzn. brakuje w nich niektórych aminokwasów egzogennych i nie mają optymalnego wskaźnika strawności. Z tego powodu, jeśli z diety zostaną usunięte pokarmy pochodzenia zwierzęcego, trzeba będzie zachować ostrożność, aby uniknąć problemów.
Łączenie białek w diecie wegańskiej
Jedną z kluczowych kwestii przy przechodzeniu z mięsa i nabiału na dietę wegańską jest łączenie pokarmów. W ten sposób można uzupełnić niedobory aminokwasów egzogennych, z których szczególnie istotna jest leucyna. Wykazano, że pierwiastek ten jest jednym z najważniejszych stymulatorów anabolicznych szlaków przemiany materii. Jest on silnie zaangażowany w procesy wzrostu mięśni.
Aby uzyskać kompletne i efektywne spożycie, konieczne jest łączenie produktów takich jak pełne ziarna, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Aby zniwelować różnice w strawności, konieczne będzie dostarczenie większej ilości białka ogólnego niż w przypadku diety mieszanej, lub mięsnej. U osób prowadzących siedzący tryb życia zaleca się spożywanie więcej niż 0,8 grama białka na kilogram masy ciała dziennie. W przypadku diety wegańskiej dawkę tę można zwiększyć do 1,2 grama białka na kilogram masy ciała dziennie.
Jedz wegańskie produkty o wysokiej zawartości białka
Konsumenci mają do dyspozycji wiele różnych specjalnych produktów przeznaczonych dla diet wegańskich, zawierających białko pochodzenia roślinnego. Zawierają one znaczne ilości tych składników odżywczych pochodzących z soi lub grochu i dlatego są zalecane w celu uniknięcia niedoborów i wspomagania prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jednak niektóre z tych produktów można uznać za żywność niskiej jakości, przemysłową. Ważne jest, aby uważnie przyglądać się etykietom i unikać żywności zawierającej duże ilości cukrów prostych lub sztucznych dodatków. Elementy te mogą uszkadzać mikrobiotę, negatywnie wpływając na stan zdrowia.
Odwiedź też naszą drugą stronę i zanurz się we wspaniałych korzyściach płynących z miodu.
Warto rozważyć włączenie do diety wegańskiej odżywek białkowych.
Inną odpowiednią alternatywą dla zastąpienia mięsa i nabiału w diecie wegańskiej jest włączenie do niej odżywek białkowych. Większość koktajli dostępnych na rynku jest produkowana z różnych rodzajów białek roślinnych. Zawierają one enzymy, które zwiększają strawność. Z tego powodu można je uznać za produkty wysokiej jakości, które pomogą sprostać codziennym potrzebom.
Najlepiej jednak zawsze wybierać te, które nie zawierają aspartamu ani niskiej jakości sztucznych substancji słodzących. Najlepiej jest wybrać niesłodzoną, neutralną odżywkę białkową. Jeśli jednak chcesz kupić smakowe, najlepszym rozwiązaniem są te ze stewią.