Burger z białej kiełbasy z sosem z pieczonych pomidorów
Do przygotowania tego burgera potrzebne nam będą następujące składniki: 200 g białej surowej, kiełbasy, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 średnie pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, mielony pieprz czarny, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 średnie ząbki czosnku, 30 g rodzynek sułtańskich, 2 małe czerwone cebule, 3 gałązki tymianku, 1 łyżka miodu naturalnego, 85 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka masła, 2 bułki do burgerów, 1 garść miksu sałat.
Jak przygotować burger z białą kiełbasą?
Przygotowanie – białą kiełbasę natnijmy wzdłuż, wyjmijmy mięso z osłonki i wymieszajmy z majerankiem i bułką tartą. Uformujmy płaskie, okrągłe kotlety. Smażmy na rozgrzanym oleju 8-10 minut czasu z każdej strony. Pomidory pokrójmy w ćwiartki, skropmy oliwą, posypmy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczmy z czosnkiem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 19-21 minut czasu. Z upieczonych pomidorów zdejmijmy skórkę.
Szukasz smacznych przepisów wege? Sprawdź przepis na wegetariański pasztet z selera.
Zmiksujmy miąższ na gładki sos razem z czosnkiem i sokiem, który powstał w trakcie pieczenia. Całość doprawmy do smaku solą, pieprzem i posiekanymi rodzynkami. Znów cebule pokrójmy w piórka i smażmy z listkami tymianku na patelni po smażeniu burgerów. Kiedy cebula zmięknie, dodajmy miód i czerwone wino. Duśmy 5-6 minut czasu, aż wino odparuje. Dodajmy masło i doprawmy cebulę solą i pieprzem. Bułki podpiekajmy 3-5 minut czasu w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przekrójmy na pół i posmarujmy pomidorowym sosem. Na dolne połowy bułek wyłóżmy sos, listki sałaty, burgery z białej kiełbasy, karmelizowaną cebulę, sos i górne połowy bułek.