Przepis na wegański ryż curry z cukinią i warzywami
Ryż curry z cukinią to potrawa wegańska o wyjątkowym aromacie.
Jest ona nie tylko smaczna, ale również bardzo sycące, a dodatkowo dzięki dużej ilości składników jest świetnym uzupełnieniem diety bezmięsnej.
Jak przygotować szybkie danie wegańskie ryż curry z cukinią i warzywami?
Pełna smaku i aromatyczna potrawa to idealne danie na każdą porę roku. Można przyrządzić ją na wiele sposobów w zależności od kompozycji przypraw. Jakich składników użyć?
Składniki na ryż curry z cukinią i warzywami:
- ryż brązowy – 300 dag
- połowa cukinii
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka zielonego groszku
- marchewka
- dwie małe cebule
- cztery ząbki czosnku
- pieprz czarny (świeżo mielony)
- sól
- przyprawa curry – dwie łyżeczki
- suszona papryka chili – opcjonalnie
- bazylia
- oliwa z oliwek – pięć łyżek
- papryka czerwona i żółta
- bakłażan
- dwie szklanki bulionu
Ryż curry z cukinią i warzywami – sposób przygotowania:
Najpierw należy namoczyć ryż na kilka godzin, a po tym czasie odlać wodę. Następnie do głębokiego rondla wlewamy bulion oraz pół łyżeczki przyprawy curry. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy ryż. W międzyczasie obieramy i myjemy marchewkę, cebulę, czosnek, bakłażan oraz cukinię.
Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż mieszamy, dodajemy warzywa, sól i przyprawy aż do odparowania bulionu. Na osobnej patelni smażymy na rozgrzanej oliwie jeszcze pół cukinii pokrojonej w kostkę. Solimy. Kiedy warzywa się zarumienią do garnka z ryżem dodajemy również odsączoną kukurydzę, oraz groszek.
Całość jeszcze raz doprawiamy i dokładnie mieszamy. Potrawę najlepiej podawać na ciepło ze świeżą surówką z marchwi lub czerwonej kapusty. Przekonaj się, że warto spróbować diety wegańskiej. Smacznego!