Soja: jakie przetwory mogą z niej powstać?
Jest jedną z ważniejszych roślin strączkowych na świecie, a dieta z jej udziałem każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Soja, bo o niej mowa, to wspaniałe źródło białka, dlatego też z jej ziaren tak chętnie korzysta kuchnia roślinna. To również ciekawy dodatek do wielu smacznych i zdrowych potraw, po które sięgamy coraz chętniej. Soja jest też rośliną, z której można wyczarować wiele wspaniałych przetworów. Co warto wiedzieć na ich temat? Z jakimi produktami sojowymi możemy się spotkać najczęściej w naszych sklepach?
Tofu – nieograniczone możliwości
Tofu to produkt, z którego kuchnia wegańska korzysta bardzo chętnie. Kuchnia wegańska korzysta z niego jako z ciekawej alternatywy dla mięsa oraz ryb, gdyż w zależności od tego, z jakich przypraw skorzystamy, tofu może stać się zamiennikiem niemal dla każdego produktu pochodzenia zwierzęcego. Choć powstające z mleka białej soi tofu często bywa określane mianem „roślinnego sera”, można z niego przyrządzać wegańskie klopsiki oraz kotlety. Obecność tofu często uwzględniają też przepisy na warzywne sałatki oraz zupy, w których staje się ono pożywnym dodatkiem.
Tempeh – sposób na roślinny gulasz
Tempeh to kolejny przetwór sojowy, który w naszych kuchniach pojawia się coraz częściej. Ta biaława masa, sporządzana ze sfermentowanej soi, może stać się wegańskim kotletem i głównym składnikiem jarskiego burgera. Obecność tego produktu często uwzględniają też przepisy na jarskie zupy, choć najczęściej z tempehem można się spotkać w wegańskich gulaszach. Odpowiednio doprawiony, połączony z duszonymi warzywami, może zaskoczyć swym smakiem nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie dobrej kuchni bez mięsa.
Sos sojowy – niezwykła przyprawa jej właściwości
Jednym z najpopularniejszych produktów z soi jest sos, który świetnie sprawdza się zarówno w kuchni roślinnej, jak i w daniach mięsnych. Dlaczego warto po niego sięgać? Bo ta przyprawa doskonale podkreśla smak wielu potraw, a jednocześnie wzbogaca je o sporą ilość protein oraz aminokwasów.
Miso – roślinna pasta dla każdego
Miso to kolejny produkt z soi, który w kuchni wegańskiej (i nie tylko) cieszy się bardzo dużą popularnością. Ta roślinna pasta, powstająca w procesie fermentacji sojowej, może rewelacyjnie sprawdzić się jako dodatek do zup i bulionów, które staną się ciekawym urozmaiceniem naszej diety, a jednocześnie – cennym wsparciem dla naszego układu odpornościowego.
Tamari – zdrowa alternatywa dla soli
Tamari to płyn, który powstaje w trakcie sporządzania miso. W jaki sposób można go wykorzystać? Ze względu na ciekawy smak, płyn ten z powodzeniem jest wykorzystywany jako przyprawa, uznawana za znacznie zdrowszą alternatywę dla soli. Wystarczy kilka kropel, by nasze dania zyskały wyjątkowy smak, a jednocześnie – zwiększyły swą wartość odżywczą.
Mleko sojowe – alternatywa dla krowiego mleka
Kuchnia wegańska chętnie sięga po mleko sojowe, będące bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Jest to roślinny napój, który pozyskuje się z namoczonych nasion soi. Napój taki może stać się dodatkiem do owsianki, można go też wykorzystać jako składnik wegańskich koktajli. Z sojowego mleka można też przyrządzić wiele oryginalnych potraw – smacznych, sycących, a przede wszystkim zdrowych.
Soja to wyjątkowa roślina strączkowa, z której można wyczarować wiele wspaniałych produktów spożywczych. Będą one cennym wsparciem dla tych, którzy szukają urozmaicenia oraz dla tych, dla których dieta roślinna stała się sposobem na życie.
Niezwykle uniwersalna roślina. Powstaje z niej wiele produktów spożywczych, a przecież zwierzęta hodowlane również karmione są soją.