Kuchnia tajska
Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana na tle europejskiej, znajdziemy tam dania począwszy od delikatnych i aromatycznych do tych najbardziej kojarzonych z tą kuchnią czyli piekielnie ostrych.
Najpopularniejszymi składnikami są pasty curry, liście kolendry, trawa cytrynowa, sosy rybne.
W każdym tajskim posiłku powinno znaleźć się 5 smaków : ostry, kwaśny, słodki, gorzki, słony.
Ta zasada wykorzystywana w kuchni nawiązuje do przestrzeganej przez Tajów zasady harmonii, która jest główną istotą spełnionego, udanego życia. Kuchnia tajska bazuję głównie na naturalnych ziołach, przyprawami. Najczęściej serwowany jest ryż jaśminowy, z rozmaitymi dodatkami.
Kuchnia tajska wyróżnia się wieloma sposobami na przyrządzanie posiłków, które zostały opracowane przez wieki przez tamtejszych mistrzów kuchni.
W Tajlandii bardzo popularne są sałatki –yam, są one zdrowe i lekkostrawne. Tajskie sałatki są zawsze skraplane sosami np. rybnym, sojowym. Kucharze w tym regionie nie używają soli.
Potrawy muszą być udekorowane, ponieważ wygląd dania jest tak samo ważny jak jego smak.
Kuchnia tajska jest jedną z najlepszych na świecie. Pełnia smaku, a jedzenie w Tajlandii jest bardzo tanie.